Home

kew gardens streetscape


The east screen at twilight

A pastoral gateway to Lake Ontario from Queen Street, the Kew Gardens streetscape marks an important transition between retail frontages and the park’s bucolic landscape. The aim of this project is to transform the streetscape and park north edge into a space that promotes public use, improves pedestrian safety, strengthens view corridors, ensures flexible programming for community events, and evokes and enhances the unique character of Kew Gardens and the surrounding Beach neighbourhood. The park landscape has been “extended” northwards to meet the street with a plaza, “dune,” extensive seating and floral displays, lighting, a small amphitheatre that faces the park, and new intimate seating and larger ceremony spaces around the cenotaph monument. The new vital public spaces are shaded by preserved and new trees, and framed by a large water jet-cut floral screen bearing Kew founder Joseph Williams’s description of the park: “A place of innocent amusement.”



View of the Queen Street sidewalk

Looking east along Queen Street in autumn



View of the Queen Street sidewalk

Looking east along Queen Street in summer



View of the screen and bench with visitors

The screen encloses the plaza while providing views through to the park



View of the path into the park winding eastward

The path into the park



View of park looking north

Looking north towards Bellefair Avenue



View of the screen and bench at night

Hanging out at twilight



View of backlit screen

The screen at night from the park



project credits >